Tinnitus er et af de hyppigst forekommende fysiske symptomer mennesker lever med - og har fulgt os gennem alle tider. Den seneste sundhedsundersøgelse i Danmark viste, at over 16 % af de adspurgte danskere havde/havde oplevet tinnitus.
Det svarer til svimlende 770.000 mennesker aktuelt.
Tinnitus kan opfattes som en susen, brummen, ringen osv. Der kan være én eller flere lyde, og de kan veksle i styrke og toner. Vi ved ikke præcist, hvor tinnitus opstår. Men hjernen, sindet, hørelsen og resten af kroppen er de stærkeste med- og modspillere.
Der er ingen piller, operation eller lign. der beviseligt kan fjerne den. Men tinnitus er som udgangspunkt ikke farlig. Nogle synes, det generer mest i ro, andre synes, det bliver værre af støj. Mange, der opsøger hjælp, fortæller at tinnitus-oplevelsen forværres af stress og bekymringer og de føler, den forstyrrer koncentration og hukommelse.
Nogle rammes på deres nattesøvn eller deres humør.
Lydfølsomhed rammer mange mennesker med og uden tinnitus og det kan gøre det særligt generende at være sammen med andre mennesker.
For eksempel kan lydene på arbejdet eller derhjemme genere så meget, at du må fortrække til et andet rum, imens de andre ser tv, laver mad eller griner højt.
Lydfølsomheden er ofte kommet snigende, men kan også være udløst af en kraftig lydpåvirkning, som efterlod både tinnitus og lydfølsomhed.
Lydfølsomhed kan give spændinger, ubehag, hovedpine og social ulyst.
Problemer med lydfølsomhed kan eskalere, så der er flere situationer, man undgår, fordi det giver ubehag i ørene, der spreder sig til kroppen som spændinger og smerter.
Opmærksomheden spiller en stor rolle
Når man taler med mennesker, der er generet af tinnitus og lydfølsomhed, og andre der ikke bemærker deres tinnitus så meget, så er den store forskel ofte: opmærksomheden.
Hvis du har svært ved at flytte din opmærksomhed VÆK fra tinnitus og dine ører, har du ofte sværere ved at leve med uønskede lyde i og omkring ørerne.
Hvis du derimod har nemmere ved at tænke på noget andet og være opmærksom på de andre ting, der sker i og omkring dig og ørerne, så er det nemmere at "glemme" tinnitus og lydfølsomheden.
Du kan lære at flytte din opmærksomhed - men det kræver de rigtige øvelser og involverer både dine tanker og dit åndedræt - og her er naturen en fantastisk scene at træne i.
Naturterapi
Naturterapi kan være et brugbart og effektivt 'værktøj' til at finde det, som mange mennesker med tinnitus og lydfølsomhed savner,
nemlig: ro i hovedet og i kroppen.
Derudover er der en beviselig effekt af naturterapi på stress, angst, højt blodtryk, søvnproblemer, tankemylder og depression.
I de fleste tilfælde kan du lære at leve bedre med din tinnitus og din lydfølsomhed. Men det kræver, at du hjælpes på vej af en professionel, der kender til behandlingsmulighederne, har erfaringen og som kan hjælpe med at finde ro, hvor der er støj, og afveksling, hvor der er stille.
Husk også altid at opsøge en ørelæge, hvis du oplever tinnitus eller lydfølsomhed. Måske er det noget, der kan behandles, som fx forhøjet blodtryk, høretab eller ørevoks.
Udfyld dette spørgeskema for at finde ud af, om du vil være kandidat til Naturterapi for mennesker med
tinnitus eller lydfølsomhed.